Tekenen voor de Julianaschool

Tekenen voor de Julianaschool

Kinderen van de Julianaschool kregen van mij een aantal keer coaching om het tekenen en schilderen te verkennen, met als resultaat een getekend en daarna geschilderd zelfportret.

De Corona maatregelen gooide van roet in het eten, maar een aantal weken lang heb ik zitten tekenen op de 1e verdieping in de gemeenschappelijke ruimte om te demonstreren van je met potlood kunt doen. Ikwas begonnen aan het schetsen van de medewerkers. En zijn geen tot in de puntjes uitgewerkte portretten met een zorgvuldig bedachte pose, maar schetsen die niet langer dan een paar uur tekenen vergden.

Het schetsen ging gepaard met voorbeelden van het inschatten van de verhoudingen, door lijnen en schaduwen op geprinte foto’s aan te brengen. Zo hadden de kinderen voorbeelden hoe je houvast kunt vinden in een portret om alle getekende onderdelen van het gezicht goed te kunnen weergeven bij het natekenen.

Ik experimenteerde met verschillend type papier en verschillende potloden, zwartwit of kleurpastel potloden. Als voorbeeld gebruikte ik de medewerkers van de school. om de kinderen herkenning te geven en te inspireren. Voor mijzelf zijn het leuke vingeroefeningen om binnen korte tijd een redelijk gelijkend portret te krijgen waarbij ik mijn eisen niet al te hoog stelde. Het ging om het idee. Bij het ene portret ligt het accent op de schaduw de ander op de lijnen, ik nam 3 standaard uitgansposities, foto’s terplekke genomen, frontaal, of van opzij of schuin.

We kregen er allemaal plezier in, en er ontstonden leuke gesprekjes over de wand, vol getekende medewerkers. Maar toen kwam de corona en de vakantie en de lockdown en privé, waren er dingen die maakten dat ik een poosje niet naar school kon gaan. Zo besloot ik vanuit huis te werken alleen moest ik ook weer opgang komen. Herstellende van een heupoperatie ben ik nog niet erg mobiel en was ik aanvankelijk nog niet erg gemotiveerd. Maar ik begon met het afmaken van een portret waar ik op school aan beginnen was. Ik had nu thuis twee kunnen tekenen maar moest een nieuw model hebben en vond die nog niet.

Totdat ik opeens een appje kreeg. En nu, terwijl de school koningsdag viert, ben ik aan de slag gegaan met de koningin van de dag.

In de volgende berichten laat ik zien hoe ik aan de slag ging.

byCamphuijsen Art

Het overdragen van enthousiasme om iets te maken en beeldend te vertellen wat je bezig houd.

Bel Camphuijsen Art