Tips & tricks 3

Tips & tricks 3

Vormen, licht en schaduw

(Grijs)tonen

Als je deze link volgt kom je bij een aantal studies van cursisten en wat voorbeelden van mezelf.

Wanneer je een vorm wilt toevoegen aan je schilderij, kijk dan eens naar deze studies. Ik geef de tip om niet te bang te zijn voor het sterk aanzetten van een kleur, of grijstoon (tot zwart), tegenover een heel licht of bijna wit aanbrengen van kleur of grijstoon (wit).

Bijvoorbeeld een aantal jonge blaadjes kunnen een hele witte rand krijgen waar het licht o valt en bijna doorheen schijnt. Het verloop naar groen gaat geleidelijk. Terwijl er bij de nerf een scherpe donkere lijn getrokken zou kunnen worden. Met een kleur onder of achter het voorwerp kun je het ook losmaken van de achtergrond. Kijk in het stilleven, dat als voorbeeld dient in de studies van cursisten, eens goed naar de schaduwen. deze zijn niet grijs, maar hebben de kleur in wisselende tonen van de ondergrond. En het is een neerslag van de vorm die op de ondergrond ligt. Maak een korte studie van pastel voordat je het op het doek uitschildert.

Er zijn ook schetsen in grijstonen van objecten die cursisten maakten Kijk zelf eens waar jij wat meer zwart zou aanbrengen en waar jij een wit hoog-licht nodig vind. Bekijk maar eens goed, een zachte overgang van zwart naar wit via (ong. 1-10 tonen grijs) gaat om een zachte glooing in je onderwerp, Hoog contrast tussen zwart en wit geef harde hoeken aan. Of harde contrasten ten opzichte van de omgeving. Zoals ik in een eerdere publicatie over het landschap met het kruis vertelde.

Kijk eens in onderstaande tekening, met diverse vormen, naar het effect van grijstonen. Je ziet hier het verschil in grijstonen, welke de zachte vormen aangeven en de donkere tonen die ook een contrast aangeven in de vorm. In dit geheel komt puur wit voor en diep zwart. Zou dit niet zo zijn zou het een heel andere uitstraling hebben.

Voorbeed van een tekening met grijstonen

byCamphuijsen Art

Het overdragen van enthousiasme om iets te maken en beeldend te vertellen wat je bezig houd.

Call Now ButtonBel Camphuijsen Art